Det nærmer seg jul

Etter en våt og litt grå høst, våknet vi i dag opp til årets første kuldegrader. Det var tynn, tynn is på vannpyttene og kaldt nok til at vi var litt ekstra rød i kinnene da vi kom inn i barnehagen. Et lite, forsiktig tegn på at vinteren er i anmarsj.... og det nærmer seg jul :-) les mer...

Jul... et ord som rommer mye. For hvert menneske man spør vil man nok få mange forskjellinge svar. For de aller fleste er ordet jul noe som varmer. Vi tenker på familie, høytid, gaver, kristendom, kirke, god mat, felles aktiviteter, juletegnefilm, fyr i peisen, handleturer, spenning, ventetid, godteri, julekalender, rampenisser osv osv. 

Andre har ikke noe spesielt forhold til jul, det kan være på bakgrunn av annen religion, fremmedkulturell bakgrunn eller bare et personlig valg om å ikke markere jul. Andre igjen kan ha en vondt oppfatning av ordet jul. Det kan være ensomhet, dårlig økonomi, stress, ikke klare å møte forventinger samfunnet har lagt opp til. Det kan være hjem hvor det er alkoholen som styrer, eller det kan være hjem hvor julens glade budskap heller blir markert med vold og overgrep. 

Vi lever i et samfunn med et stort mangfold, og en av barnehagens viktigste oppgaver er å favne hele dette mangfoldet. Vi skal gi plass til alle oppfatninger, opplevelser, forventninger, utfordringer og erfaringer. Vi skal ha et inkluderende sinn. Vi skal legge tilrette for norsk kultur, kristne grunnverdier, men samtidig favne de fremmedkulturelle innslagene vi har i barnehagen. Vi gleder oss over dette mangfoldet! Tenk at vi er så heldige at vi kan lære så mye om så mange forskjellige levemåter. Det er en berikelse, og viktig for både store og små å ta med seg videre i livet. 

Vi kommer dessverre også innom barn som ikke har det så bra, de barna som gruer seg til jul, som kryper litt sammen når det blir snakket om julegaver, julekalendere, shoppigturer til byen med mamma og pappa, varm kakao på byens cafe, eller julemiddag hos venner... Om vi ikke har de barna i barnhagen, har nok vi alle sammen dessverre et eller flere barn i vår vennekrest, skolekrets, vårt nærsamfunn.. Her i barnehagen oppforderer vi dere alle til å ta litt ekstra vare på disse barna, gi dem noen hyggelige ord, et varmt smil, kontakt instanser som kan hjelpe dersom dere er usikre på om barn har det bra hjemme. Det kan være helsestasjon, ppt, barnevern, skolen eller barnehagen, vi har alle en plikt til å hjelpe. 

Mange av de barna som gruer seg til jul har det veldig bra hjemme. Det kan være verdens beste hjem med masse omsorg, trygghet og kjærlighet, men det kan være hjem som sliter med økonomi. Som ikke har penger til å kjøpe julegaver, eller julekalender, eller til å invitere venner og familie hjem til juleselskap. Det kan være verdens varmeste hjem, men som kanskje ikke har noen nære, hverken familie eller venner... 

 

 

Her i barnehagen snakker vi om dette mangfoldet vi har rundt oss i alle samfunn. Vi tilpasser selvfølgelig tema utifra barnas alder, men vi legger vekt på at vi gleder oss til jul, vi pynter, baker, lager gaver, har nissefest, julebord for barna mm. MEN vi forsøker også å ha et lite fokus på at ikke alle barn i Norge har det like godt, vi snakker litt om hva vi kan gjøre for disse barna. Vi snakker om hvor mye det kan bety for noen hvis vi bare smiler og sier hei når vi passerer noen ute på tur, i butikker eller andre steder. Vi snakker om hvor mye det betyr hvis vi er flinke til å være inkluderende i lek, ta vare på hverandre og vise omsorg. 

Dette er emner vi snakker om gjennom hele året, men hvert år før jul synliggjør vi dette litt ekstra med at vi hjelper "hjelp oss å hjelpe-Fredrikstad" med å samle inn julegaver. "hjelp oss å hjelpe" er en frivillig organsisjon som støtter og hjelper familier som har behov for litt ekstra i perioder. Det kan være med mat, klær, utstyr, bursdagsgaver/markering og også julegaver. 

Vi samler inn julegaver her, gavene må være nye, pakket inn og merkes med kjønn og alder. Eks gutt, 3 år. 

En kontakt person fra "hjelp oss å hjelpe" kommer hit til barnehagen og henter det vi har samlet inn. Disse gavene blir da fordelt til barn som kanskje ikke ellers ville fått julegave i år. 

Barna her i barnehagen synes dette er stas, de gleder seg veldig over å kunne hjelpe andre barn. 

Vi håper mange har lyst til å hjelpe oss med å fylle kurvene med gaver :-) 

 

Men tilbake til tynn, tynn is på vannpyttene.. Vi gleder oss over de tidlige tegnene på at vinteren nærmer seg. Vi gleder oss til snø, akedager, snømenn, frost på trærne.. Vi undrer oss om dette kommer før jul, eller om vi kanskje som noen tidligere år, må vente helt til januar eller februar. Vi gleder oss over å kunne undre sammen med barna.. Prøv det, og dere slipper inn i en fantastisk eventyr verden der barna legger rammene :-) 

 

Vi ønsker både store og små en riktig fin inngang i desember, og vi jobber hardt med juleforberedelser hver dag:-) Kanskje dere får med både en og to overraskelser hjem etterhvert :-)